Středa, 5 října, 2022
- Reklama -ženy
HomeInvesticeIniciativa Pomoc pro gastro vítá rozhodnutí otevřít restaurace 3. ledna

Iniciativa Pomoc pro gastro vítá rozhodnutí otevřít restaurace 3. ledna

- Reklama -aktualita

Iniciativa Pomoc pro gastro vítá rozhodnutí otevřít restaurace 3. ledna. Uvedla to pro TASR Magdaléna Koreny, mluvčí iniciativy, v reakci na možnost poskytovat restaurační služby pro omezený okruh zákazníků.

„Rozhodnutí vlády otevřít gastro od 3. ledna 2022 vítáme, protože víme, že datum otevření se bohužel mohl vzhledem k pandemické situaci ještě posouvat. A to i přesto, že celý sektor tímto krokem přijde o svátky i období mezi Vánocemi a Novým rokem, co budou nemalé ztráty,“ upřesnila.

Gastrosektor podle jejích slov potřebuje jakoukoli pomoc, protože je v extrémně kritické situaci. „Je nezbytné, aby vláda zvýšila schémata podpor tak, aby alespoň částečně obrovské ztráty z tohoto období vykompenzovala. Potřebné je také nastavit jasná pravidla pro fungování gastrosektoru do příštího roku,“ zdůraznila.

Provozy se podle Koreny samozřejmě těší na to, že opětovně budou moci přivítat hosty, i když s omezeními. Otevřením pro očkované/překonané hosty se i Slovensko zařadí k zemím, které bojují s pandemií, ale zároveň chtějí ochránit ekonomiku a pracovní místa v cestovním ruchu.

„Do nového roku si velmi přejeme, aby nedošlo k dalšímu lockdownu. Pro gastro jsou základem přežití hosté, ačkoli mnozí podnikatelé se budou z této krize vzpamatovávat celé roky. A nesmíme zapomínat na desítky podniků, které pandemie zavřela nadobro, jakož i na odchod chytrých kuchařů, číšníků do jiných zaměstnaneckých odvětví,“ dodala mluvčí iniciativy Pomoc pro gastro.

Z aktualizované vyhlášky Úřadu veřejného zdravotnictví (ÚVZ) SR vyplývá, že od pondělí 3. ledna už mohou být pro očkované a lidi, kteří v posledních 180 dnech překonali onemocnění COVID-19 (režim OP), otevřeny všechny provozy veřejného stravování i ke konzumaci na místě.

Podmínkou pro otevření v režimu OP je obsazenost maximálně do 50 % kapacity zařízení, obsazení jednoho stolu nejvýše čtyřmi osobami nebo osobami z jedné domácnosti a zajištění dvoumetrových odstupů mezi stoly. Konzumace pokrmů nebo nápojů je povolena výlučně vsedě. Maximální kapacita 50 % se netýká závodních, školních a podobných jídelen. Provozy mohou v režimu základ nadále fungovat prostřednictvím výdeje jídel a nápojů, zabalených k odběru s sebou.

- Reklama -podnikatel
- Reklama -PR články
Must Read
- Reklama -PR články
Related News
- Advertisement -podnikatel